pátek 20. února 2009

Nejvíce energie a sil má člověk kdy?! V důchodu!!!

No vážně! Tak si to představ - jedu ve 4:12 autobusem do práce a kdo jede se mnou? Důchodci. Jedu ve 13:25 z práce a kdo nejede se mnou šalinou? Důchodci, a kolik! Pak jedu večer kolem 18. hodiny do města - trolejbus plný důchodců. A když jedu ve 2:00 ráno domů se konečně vyspat, tak tam jsou zase!

Na tom není samozřejmě nic divného - však to jsou lidé a MHD je určena hlavně jim (lidem, ne důchodcům, to je potřeba si ujasnit, protože někdy mám dojem, že si určitá část populace nárokuje vlastnictví sedadel, často i odkládacích ploch ve veřejných dopravních prostředcích...a chraň tě bůh, že bys na tom konkrétním sedadle v tu danou chvíli seděl, to si nepřej vědět, co všechno se ti může stát!!). Ale co je na nich podivné je to, že ať už jedou v kteroukoliv denní či noční dobu, pokaždé s sebou mají velkou tašku narvanou něčím k prasknutí!

Mohl bych použít úplně jiná slova, např. že se vláčejí, rvou se, tahají se, dřou se s těmi taškami, ale to by nebyla pravda! Oni mají sil na rozdávání! Cestu do města do nějakého super, hyper či mega marketu a zpět zvládnou i několikrát denně. Pokaždé s plnou kabelou tam a s ještě plnější zase zpět. Ono totiž chvilku trvá, než si projdete s letákem slev v ruce Kaufland, pak Lidl...a do toho jim ještě přijde domů leták z Tesca! No prostě problém, protože tam už to dnes nestihnou a zítra už by to nemuseli mít, že?

Každopádně, vždy, když vidím, jak naši seniorští spoluobčané dobíhají svižně tramvaj (která jezdí každých 5 minut), jak se derou skrz celý trolejbus k sedadlu, které si předtím z nástupního ostrůvku vyhlédli (případně je to prostě "jejich" místo). A nebo jak musejí jet s těmi plnými taškami zrovna v době, kdy je špička - školáci jedou do nebo ze školy, lidé končí v práci, atd., tak si vážně myslím, že největší rozkvět fyzické energie zažívá člověk až v důchodovém věku! Naivně si myslíme, že do fitness center a posiloven teď chodíme proto, abysme byli fit a posíleni teď, ale to není pravda! Tím totiž připravujeme své tělo na ta léta, kdy se budeme pachtit za každou blbostí označenou štítkem "SLEVA"!

Takže zarputilí odpůrci hesla "sportem ku zdraví" seberte se, jděte si koupit nějaké indoorové botky a kraťase a hurá do fitka! Neboť v tomto případě platí tuplem rčení: co se v mládí naučíš, v důchodu jako když najdeš...;-)