středa 15. září 2010

Kam já na to chodím?! :-D

Když jsem byl malý, říkala mamka mé sestřenici "uličnice". Upřímně řečeno - nikdy jsem tak úplně nepochopil význam toho slova. Má to něco společného s ulicí, uličkama - to asi ano. Jen jsem si říkal, že pokud by to vzniklo od toho, že si sestřenice jakožto městské dítě hrála po ulicích, tak že by jí mamka říkala "pouličnice"...Nebo ne? Vlastně určitě ne! Jen náhodou jsme zjistil, jak se vlastně do našeho slovníku tohle slovo dostalo a co že původně znamenalo.

Tak, to bylo tak...již od pradávna si lidé kupují jízdenky na delší i kratší trasy do různých dopravních prostředků (ať už to byl dostavník, vlak, autobus...) a s postupem času byl systém prodeje jízdenek tak vychytaný, že si cestující mohli vybírat, zda chtějí sedět do uličky a nebo spíše u okna. Taková mladá dáma, co se rozhodla cestovat sama a zvolila si sedadlo do uličky se tedy začala nazývat "uličnice". Je to logické - slečna sedí do uličky právě proto, aby měla místo na vrstvené sukně, které zaberou spousty místa. Sukně se tedy vyvalí do uličky, kde se tím pádem už nedá chodit, čímž naše uličnice znepříjemňuje práci stewardkám, které se snaží starat o pohodlí cestujících během dlouhé jízdy. Odtud tedy přenesený význam slova "uličnice" - nejprve cestující ženského pohlaví sedící v dopravním prostředku v uličce, následně slečna, která dělá neplechu a tropí si podobně hloupé žerty z ostatních lidí.

A aby toho nebylo málo...takové uličnice si s sebou často brávaly jako doprovod dámy korpulentnějších postav a dřívějšího data narození. Mělo to dvojí důvod - jednak mladičkým a nezkušeným dívenkám radily, jak se chovat ve velkém a cizím světě. A druhak plnily funkci ochrany proti slunečnímu svitu či chladu od okna (dle ročního období a aktuálního stavu počasí) během cesty. Takové dámy se tedy začaly nazývat "okenice". Takže ačkoliv se to nezdá, tak uličnice a okenice patří neodmyslitelně k sobě, a je patrné, že postupem času se význam slov skutečně komolí. Dnešní generace si pod pojmem "okenice" už vybaví pouze venkovní dřevěné krytí oken. A přitom okenice seděly původně vevnitř!!!

No a pak někomu věřte, když ze sebe sebejistě chrlí jedno slůvko za druhým a tváří se, jako by všemu bezpečně rozumněl. Ono to tak totiž vůbec nemusí být ;-)